29 листопада 2016 р.

Голодомор 1932 - 1933 рр - трагічна сторінка історії України

Голодомор 1932 - 1933 рр  - трагічна сторінка історії України


   26 листопада 2016 р. завідуюча клубом Вікторія Степанюк та бібліотекар с.Дачне підготували та провели вечір - реквієм пам'яті жертв голодоморів, залучаючи дітей середнього та старшого шкільного віку.
   Це була безкровна, людоморська війна тоталітарної системи проти українського народу. Вісім мільйонів зморених голодом дітей України - ось наслідки цієї війни.
   Їм - не оплаканим,
   Їм - не відспіваним,
Їм - похованим у спільних могильниках, похованих без труни й молитви, позбавлених могили й шани - присвячуємо день пам'яті і скорботи.
   До теми голодомору зверталися письменники української діаспори у своїх творах. Згадаймо "Жовтий князь" Василя Барки, оповіді Чапленка, "Марію" Уласа Самчука з присвятою "Матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932 - 33".
   У романі С.Талан "Розколоте небо" - східна Україна, яку цілеспрямовано знищували найстрашніших з усіх можливих способом - виморювали голодом.
   Про жахіття голодомору 1932 - 1933 років, трагізм і боротьбу післявоєнного десятиліття писав і волинський письменник Йосип Струцюк у своїй книзі "Коливо".
   Доповнила захід книжкова тематична поличка під назвою "Голодомор мовою фактів...", оформлена бібліотекарем с.Дачне.
   Усі присутні мали можливість переглянути презентацію, яку підготувала Людмила Холодинська.
   Вечір-реквієм було завершено такими словами: "Я закликаю вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх тих, хто страждав і, нехай в ці дні по всій Україні люди запалять свічки, щоб пом'янути тих, кого забрали сталінські катівні та голодна смерть. Хай же пам'ять про всіх невинно убієнних згуртується, живих - дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі".

Немає коментарів:

Дописати коментар